29 Kasım 2024

İngilizce Ögrenirken Neden Günlük Tutmalısın

Bu yazıyı 42 yaşında ve A2 seviyesinin henüz ortasında iken yazıyorum.  Dolayısıyla ingilizceye hakim birinden değil yeni öğrenme sürecinde olan birinin yaşadığı çok taze bir tecrübeyi size aktaracağım.

Bir şeyin öğrenme süreci bende hızlı veya makul bir sürede gerçekleşmiyor. (bunun bana göre en önemli nedenlerini de ayrıca bir yazı konusu yapmayı düşünüyorum, belki sizde kendinize bir pay çıkarabilirsiniz) Zaten öğrenme süreci yavaş ilerlerken bir de anadiliniz olmayan bir şeyi öğrenmek ekstra uzun, zor ve sıkıcı bir hal alabiliyor.

Kendimce bulduğum yöntemlerden veya var olan yöntemlerden denemeler yapmaya çalışıyorum. Bir gün yine defter kalem elimde, kelime çalışması yaparken günlük tutma fikri aklıma geldi (tabiki daha önceki zamanlarda rast geldiğim bir yazı veya videonun bunda etkisi de olmuştur) hemen bunu uygulamaya koyulmak için bir plan yaptım. (her haltın bir projesini, planı, stratejisini çıkarmam gerekiyor)

O kadar kısıtlı bir cümle kurma bilgim varken nasıl günlük tutacağım diye düşündüm. İngilizce günlük tutmanın tahmin edeceğimden zor bir süreç olacağını ve Türkçe bir günlük tutma seviyesinde olmayacağını kendime kabul ettirmekle işe başladım. 

Her şeyden önce sabah şu saatte kalktım yazacaktım. bu cümle elbette çok basit ve sıradan bir cümle olacaktı ancak zamanla bu cümleyi geliştirebilirdim. Örneğin öncelikle "ben sabah 8:30'da uyandım" yazacaktım. bu cümleyi belki sekiz-on gün aynı şekilde tekrar tekrar yazacaktım. Ancak sonunda bildiğim bu basit cümleyi artık unutmayacaktım ve zamanla bu cümleden sıkılıp biraz daha geliştirmek isteyecektim. Mesela "bugün 8:30'da uyandım ve uyanırken zorlandım" yazacaktım bunuda defalarca yazdıktan sonra cümleyi şu örneğin şu şekilde değiştirecektim "bu sabah 08:30'da uyandım, yine zor uyandım ve erken kalkmaktan nefret ediyorum" böylece bir kaç değişiklik ile ilk baştaki cümle daha gelişmiş ve daha çok anlatıcı bir hal alacaktı. 

Hem kendimi sıkıpta sözlüğe bakmadan her şeyi yazmak zorundada değildim, sonuçta cümleyi yazarken bir iki gün bazı kelimlerin yazılışına baksamda üçüncü gün artık bakmadan cümleyi yazabilirdim.

Hatta bunu olumlu şekilde de kullanabilirdim. (veya olumlu yazıyorsam olumsuz bir şekilde) "Bugün 08:30'da hiç zorlanmadan kolayca uyandım. Erken kalkmayı seviyorum" gibi. Yani artık nasıl geliştireceğiniz size kalmış illa %100 o konuyu yaşamanız da gerekmiyor biraz bir şeyler de katabilirsiniz. Örneğin: ."... uyandım ve karnım çok aç" gibi.

Kısaca ben günlük tutma işine başlamadan bu şekilde bir plan ve strateji yaparak işe koyuldum ve şu an bir hafta olmasına rağmen biraz olsun ilerleme var. Eminim ilerleyen haftalarca bu ilerleme daha fazla olacak ve ingilizce öğrenmeme katkısı olacak.

Süreç ile ilgili gelişmeleri sizlere bu yazıyı güncelleyerek aktaracağım.

Hadi sizde bir defter (illa ajanda olmasınada gerek yok) ve kalem alarak başlayın. Sabah şu saatte uyandım. Şu saatte işe gittim. İşe giderken şuna bindim. Şu saate eve geldim. Şu saatte yemek yedim. Şu yemeği yedim, şu şeyi izledim, şu saatte uyudum vb... zamanla gelişecek ve çok daha iyi ve gelişmiş şeyler yazacağınıza eminim.
Bence denemek lazım, hem zaten ne kaybederiz ki?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder